به طور کلی گربه‌ها در طول زندگیشان دچار مشکلات جسمی فراوانی می‌شوند اما بیشتر این مشکلات خودبه‌خودی حل می‌شوند و احتیاج به اقدامی از طرف شما ندارند. اما اگر علائم بیماری به مدت ۲۴ ساعت ادامه پیدا کرد یا شدیدتر شد باید او را پیش دامپزشک ببرید تا معاینات لازم را انجام دهد. بهتر است که هم خودتان هم سایر اعضای خانواده با مشکلات احتمالی که گربه ممکن است به آن دچار شود آشنا شوید تا در مواقع ضروری بتوانید اقدامات درستی را انجام دهید چراکه در آن لحظات فرصتی برای جست وجو کردن در اینترنت و یا مشورت وجود نخواهد داشت.

موارد ضروری مراجعه به مطب دامپزشکی

  • خون‌ریزی: بریدگی‌های سطحی یا بعضی از خراش‌ها را می‌توان در منزل مداوا کرد. جراحت‌های عمیق‌تر، به‌ویژه اگر توسط گربه‌ی دیگری ایجاد شده باشد، نیازمند مراجعه‌ی فوری به دامپزشکی است. همچنین اگر خونریزی گربه ادامه‌دار شد و یا روند بهبودی کندتر از حد انتظار بود، حتما گربه باید معاینه شود.
    خون‌ریزی جزئی هنگام دفع مدفوع مشکل جدی و خطرناکی نخواهد بود اما مشاهده‌ی خون در ادرار گربه و یا وجود مداوم خون در مدفوع نشانه‌ی خوبی نیست و باید در اسرع وقت گربه را به دامپزشکی ببرید.
  • مشکل تنفسی: علائم تنفسی طولانی مدت مانند سرفه، عطسه، تنفسی که به سختی و با خس‌خس همراه باشد و ... معمولا نشانه‌ی بیماری است. ممکن است آن بیماری التهاب ریه باشد یا حتی حساسیت به یک نوع ماده‌ی غذایی خاص که گربه مصرف کرده است. در هر صورت شما باید به دامپزشک مراجعه کنید تا وضعیت او را بررسی کند.
  • غش کردن: اگر گربه شما بی‌حال روی زمین افتاد و یا غش کرد، سریعاً او را به دامپزشکی ببرید. نکته‌ای که در این لحظات کارآمد خواهد بود این است که بدانید گربه قبل از لحظه‌ی غش کردن چه چیزی خورده و یا اگر دستشویی کرده، مدفوع یا ادرارش نسبت به قبل تغییری داشته یا نه. این اطلاعات ممکن است برای تشخیص هرچه سریع‌تر و بهتر به دامپزشک کمک شایانی کند.
  • یبوست: اگر گربه‌ی شما در ظرف خاکش تلاش فراوانی انجام می‌دهد اما قادر به دفع مدفوعش نیست، حتماً به دامپزشکش اطلاع دهید و با او مشورت کنید. ناتوانی در دفع مدفوع ممکن است نشانه انسداد روده باشد که می‌تواند جان گربه را به خطر بیندازد. اگر مشکوک به چنین مشکلی در گربه شدید، حتما رفتارش را به دقت زیر نظر داشته باشید چراکه در بسیاری از موارد ناتوانی در ادرار کردن را با یبوست ممکن است اشتباه بگیرید.
  • اسهال: در برخی موارد تغییر برند غذا ممکن است باعث ایجاد اسهال در گربه شود که معمولا مشکل بزرگ و خطرناکی محسوب نمی‌شود؛ اما اگر اسهال به مدت ۲۴ ساعت ادامه پیدا کند، حتما باید او را به دامپزشکی ببرید. اسهال برای مدت زمان طولانی ممکن است باعث از دست رفتن آب بدن گربه شود که طبعا موضوع مهمی است و نیاز به پیگیری و اقدام سریع دارد.
  • ترشحات: گوش گربه‌ای که سالم باشد میزان کمی ترشح موم‌مانند تولید می‌کند. اما اگر این ترشح بیش از حد معمول شود، رنگ جدیدی به خود بگیرد، یا بوی بدی ایجاد کند، حتماً باید با دامپزشکش مطرح کنید. یکی از نشانه‌هایی که از مشاهده‌ی رفتار گربه می‌توانید به وجود چنین مشکلی پی ببرید، خاراندن مداوم و بیش‌ازحد گوش‌هایش است.
  • نوشیدن بیش از حد آب: توجه داشته باشید که مصرف آب در گربه‌ها با توجه به نوع غذایی که می‌خورد، سن و همچنین میزان فعالیتی که گربه انجام می‌دهد متفاوت است. بنابراین تغییرات را با توجه به سابقه‌ی گربه در نظر بگیرید؛ اگر گربه‌ی شما میزان فعالیتش ثابت مانده، هوا نیز گرم‌تر نشده ولی بسیار بیش از حد معمول آب می‌نوشد، ممکن است نشانه‌ی دیابت یا اختلالی در عملکرد کلیه‌ی گربه باشد.
  • ترشح از چشم: مقدار کمی ترشح به ویژه در گربه‌های موبلند طبیعی است و جای نگرانی وجود ندارد. اما اگر این ترشح بیش‌ازحد معمول شود و یا رنگ آن تغییر کند، حتماً باید به دامپزشک اطلاع دهید تا شما را راهنمایی کند. تقریباً هرگونه مشکلاتی مانند قرمزی چشم‌ها، تورم، حساسیت و مواردی از این قبیل را باید به دامپزشک بگویید تا در صورت نیاز دارو (قطره‌های استریل و ...) تجویز کند. توجه کنید تمام آسیب‌هایی که به وسیله‌ی ورود یک جسم خارجی ایجاد می‌شود نیازمند مراجعه‌ی فوری به دامپزشک دارد.
  • تب: دامنه‌ی دمایی طبیعی بدن گربه ۳۷٫۷ الی ۳۹ درجه‌ی سانتی‌گراد است. در روزهایی که هوا بسیار گرم است، این دامنه ممکن است کمی بیشتر باشد. اگر دمای بدن گربه‌تان کمتر از ۳۷ درجه ی سانتی‌گراد یا بالای ۳۹٫۵ درجه‌ی سانتی‌گراد باشد، باید سریعاً با دامپزشکتان تماس بگیرید. توجه داشته باشید که دمای بدن گربه بعد از انجام بازی و دویدن، ممکن است کمی بالاتر باشد؛ بنابراین دمای بدنش را زمانی که فعالیت شدیدی نداشته است اندازه بگیرید.
  • لیس نزدن موها و غفلت از نظافت خود: گربه‌ها به گونه‌ای آفریده شده‌اند که خودشان را نظافت (لیس زدن اندام‌ها و موهای خود) می‌کنند. گربه‌ای که کمتر از گذشته خود را تمیز می‌کند، احتمال دارد که مضطرب باشد. ممکن است که این اضطراب به دلایل مختلفی باشد مانند: جابه جایی خانه، اضافه شدن حیوان یا فرد جدید و .... اگر این رفتار برای مدت طولانی ادامه پیدا کرد لازم است که حتماً با دامپزشکش صحبت کنید تا کمکتان کند علت را پیدا کنید.
  • تغییر رنگ لثه: لثه‌های صورتی نشان دهنده‌ی رسیدن اکسیژن کافی به بافت لثه است. لثه‌های رنگ‌پریده، سفید، آبی یا زردرنگ نیازمند پیگیری و مراجعه به دامپزشک خواهد بود. برای ارزیابی این‌که آیا گردش خون در لثه به خوبی انجام می‌شود یا نه، لثه‌ی گربه را کمی فشار دهید و سپس رها کنید. در حالت ایده آل رنگ صورتی باید در عرض ۱ یا ۲ ثانیه برگردد. اگر کمتر از یک ثانیه یا بیشتر از ۳ ثانیه طول بکشد تا ناحیه به رنگ صورتی طبیعی خود برگردد، این احتمال وجود دارد که در لثه‌ی گربه اختلال عروقی وجود داشته باشد و طبعاً باید با دامپزشکش مشورت‌های لازم را انجام دهید.
  • لنگیدن مداوم: اگر گربه‌تان بیش از مدت زمان ۱ الی ۲ ساعت به سختی راه میرفت و یا هنگام راه رفتن یکی از دست و پاهایش را درست روی زمین نمی‌گذاشت، حتماً با دامپزشکش مشورت کنید. ممکن است زمانی که شما حواستان نبوده از جایی پریده و مشکلی برایش پیش آمده باشد بنابراین هرگونه تغییر در حرکات طبیعی گربه (مانند: کاهش سرعت عکس‌العمل و راه رفتن، امتناع ناگهانی از پریدن و ...) باید زیر نظر گرفته شود و در صورت تداوم به اطلاع دامپزشکش برسد.
  • از دست دادن اشتها: دلایل متفاوتی ممکن است برای از دست رفتن اشتها وجود داشته باشد ولی به طور کلی زمانی که گربه از ماده‌ی غذایی خاصی خسته شده باشد و بخواهد نارضایتی اش را اعلام کند، معمولا با بی‌توجهی به آن غذا، این کار را انجام می‌دهد. اما دلیل دیگری هم وجود دارد که بسیار مهم است. زمانی که گربه احساس درد، وجود عفونت یا مشکل خاص دیگری در یکی از اندام‌هایش داشته باشد، اشتهایش را از دست می‌دهد. هنگامی که بی‌اشتهایی را مشاهده کردید، ابتدا بررسی کنید ببینید که آیا مکان ظرف غذا یا برند غذا تغییر کرده است یا نه. اگر تمامی جواب‌ها خیر بود و این مشکل به مدت ۲۴ ساعت نیز ادامه داشت، حتماً باید گربه را سریعاً برای معاینه به دامپزشکی ببرید. غذا نخوردن در حیوانات اغلب نشانه خوبی نیست و باید کاملا آن را جدی بگیرید.
  • احساس درد: اگر مشاهده کردید که گربه درد شدیدی را تحمل می‌کند، بسیار سریع او را به دامپزشکی ببرید. به طور کلی همان گونه که پیشتر نیز اشاره کردیم، گربه‌ها در پنهان کردن درد خود بسیار ماهر هستند و زمانی که گربه دیگر نتواند دردش را پنهان کند به این معنی است که مشکلش جدی بوده و باید سریعاً او را به دامپزشکی برسانید.
  • تشنج: تشنج دلایل متفاوتی می‌تواند داشته باشد از جمله مسمومیت غذایی یا دارویی، اختلال در یکی از اندام‌ها، آسیب شدید به سر و ... همگی این دلایل ممکن است منجر به ایجاد تشنج در گربه شود. در مدت زمان تشنج کنار گربه بمانید. سعی کنید احساسات خود را کنترل کنید تا بتوانید مدت زمانی که تشنج رخ داده را اندازه بگیرید. بعد از برطرف شدن تشنج حتماً با دامپزشکش مشورت کنید و اگر امکان مشورت وجود نداشت او را به کلینیک دامپزشکی ببرید. اگر تشنج بیش از ۵ دقیقه ادامه یافت (حتی در حالی که هنوز در حال تشنج است)، او را سریعاً به دامپزشکی منتقل کنید. گربه ممکن است در حین تشنج و بعد از آن رفتار پرخاشگرانه داشته باشد بنابراین سعی کنید که دستکش دستتان کنید تا بتوانید هم گربه را کنترل کرده و هم خودتان آسیب نبینید. همچنین اگر بدانید که قبل از بروز تشنج چه اتفاقاتی افتاده (گربه چه غذایی مصرف کرده یا حتی اگر با دارو دچار مسمومیت شده اسم دارو را بدانید)، به دامپزشک کمک خواهد کرد که روش درمان را به درستی انتخاب کند.
  • سوزش پوست: هرگونه علائمی همچون پوست پوست شدن، قرمز شدن پوست، خارش بیش از حد یا ریزش موضعی مو باید توسط دامپزشک متخصص بررسی شود و در صورت لزوم برای رفع آن دارو تجویز کند.
  • رعشه: رعشه در گربه ممکن است به علت وجود بیماری‌های عصبی باشد و یا حتی از تب بالای گربه نیز ایجاد شود. در هر صورت باید سریعا گربه را به دامپزشکی ببرید.
  • ناتوانی در دفع ادرار: هنگام مشاهده ناتوانی در ادرار، فورا با دامپزشک گربه تماس بگیرید. این عارضه ممکن است حاکی از نقص عملکرد خطرناک و جدی مانند انسداد مجاری ادراری یا از کارافتادن کلیه باشد.  
  • دفع ادرار در جای نامناسب: استرس و اضطراب ممکن است باعث شود که گربه در جایی غیر از ظرف خاکش ادرار کند. به طور مثال هنگامی که مهمانی گرفته‌اید و ظرف خاکش در جای شلوغ نیز قرار داشته باشد، ممکن است که باعث شود گربه در جایی غیر از ظرف خاکش ادرار کند. با این وجود، دفع ادرار در جای نامناسب نیز، می‌تواند نشانه‌ی بیماری جدی باشد. به ویژه اگر مشکل از ترکیب دلایل مجزا و متفاوتی ایجاد شده باشد که گاه تشخیصش برای سرپرست گربه دشوار است. اگر گربه‌ی نر عقیم نشده دارید، که البته باید او را حتماً عقیم می‌کردید، ممکن است برای نشانه گذاری قلمرو در جایی غیر از ظرف خاکش ادرار کند.
  • دفع دردناک ادرار: بروز مشکل در دفع ادرار یکی از علائم اصلی عفونت ادراری و یا انسداد است. سریعاً با دامپزشک گربه‌تان مشورت کنید.
  • استفراغ: همه‌ی گربه‌ها هرازگاهی استفراغ می‌کنند؛ اما اگر استفراغ بیش از حد معمول تکرار شود یا استفراغ کمی بعد از غذا اتفاق نیفتد و یا ارتباطی با دفع موهای لیسیده شده نداشته باشد، حتماً باید با دامپزشک مشورت کنید. اگر مشاهده کردید که گربه تلاش می‌کند استفراغ کند ولی نمی‌تواند یا درد شدیدی را تحمل می‌کند یا استفراغش خونی است، باید سریعاً او را به دامپزشکی منتقل کنید تا معاینات لازم انجام شود.
  • کاهش وزن سریع: ایده خوبی است که گربه‌تان را هر هفته وزن کنید. در این صورت یک دفعه‌ای با تغییرات ناگهانی وزن روبرو نمی‌شوید و کوچک‌ترین تغییری را پایش کرده‌اید. گربه‌ای که بنا به هر دلیلی هفته‌ای بیش از ۲۲۵ گرم وزن کم می‌کند، نیازمند این است که تحت نظر دامپزشک قرار بگیرد. کاهش وزن سریع اغلب نشانه‌ی اختلال در عملکرد عضوی از بدن گربه است.