در این مقاله به شما توضیح می‌دهیم چطور به خدمات موردنظر در ارتباط با حیوان یا حیوانات دلبندتان دست پیدا کنید. با ما همراه باشید ...

به چه مکانی مرکز دامپزشکی می‌گوییم؟

تعریف ساده: به مراکزی که از ارکان آن دکتر دامپزشک باشد مرکز دامپزشکی می‌گوییم! به عبارت دیگر کلینیک‌ها، بیمارستان‌ها، مجتمع‌های درمانی، آزمایشگاه‌ها و ... که به نوعی با سلامت حیوانات شما ارتباط دارند و بخشی از نیاز شما در این زمینه را برآورده می‌کنند همگی مراکز دامپزشکی هستند.

چه خدماتی در یک مرکز دامپزشکی به طور روتین ارائه می‌گردد؟

اگر منظور ما و شما از مرکز دامپزشکی یک کلینیک دامپزشکی باشد، در یک کلینیک دامپزشکی به طور روتین تیمی متشکل از دامپزشک، منشی، آرایشگر و ... را تشکیل می‌دهد. خدماتی که به شکل روتین برای شما قابل انجام است عبارتند از:

  • مشاوره برای به سرپرستی گرفتن حیوانات، نگهداری و مسائل بهداشتی، مدیریت تغذیه و خوراک، آموزش، تربیت و رفتارشناسی و ...
  • ویزیت بیماران مختلفی که آن کلینیک تحت پوشش دارد. (نکته: همه کلینیک‌های دامپزشکی، همه حیوانات روی کره زمین را تحت پوشش ندارند! و بخاطر پیچیدگی گونه‌های مختلف حیوانات و آموزش‌هایی که یک دامپزشک می‌بیند، حیوانات خاص و محدودی را ویزیت میکند که شما قبل از مراجعه باید از اینکه حیوان شما تحت پوشش آن مرکز خاص می‌باشد یا نه مطمئن باشید‍! (در وهمن مراکزدرمانی و حیوانات مورد‌پذیرش مشخص شده‌اند))
  • چکاپ دوره‌ای، واکسیناسیون و درمان پادکرمی (ضدانگلی) که به طور روتین در مورد واکسن‌ بیماری‌هایی مثل هاری، کروناویروس، لپتوسپیروز، دیستمپر، پاروو ویروس و ... انجام می‌شود. درمان علیه کرم‌های گوارشی که برای انسان‌ هم خطرناک هستند هم جزو برنامه روتین پادکرمی در سراسر دنیا اجرا می‌شود.
  • پیرایش و شستشو (گرومینگ (Grooming)) که در اغلب مراکز درمانی دامپزشکی انجام می‌شود و با تعیین وقت قبلی با یا بدون بی‌هوشی اقدام به اصلاح مو، شستشو، بازکردن گره‌های مو، جداکردن مو‌های مرده (دیشدینگ (Deshedding))، تخلیه کیسه مقعدی سگ‌ و ...
  • فروشگاه لوازم حیوانات خانگی برای خرید غذای آماده ( غذای خشک، کنسرو، تشویقی، مکمل و ...)، وسایل مراقبت بهداشتی، آرایشی و تربیتی (حوله، خاک و توالت گربه، برس مو، شامپو، خوش‌بو‌کننده، ناخن‌گیر و ...)، وسایل حمل‌و‌نقل و سفر (باکس، قلاده و ...)، اسباب بازی (درخت گربه، توپ، تونل، عروسک و ...)، جای خواب و استراحت (تشک، خانه و ...)، ظروف (شیشه‌شیر، ظرف غذا و ...) و ...

در ادامه خدماتی را معرفی می‌کنیم که شاید در هر کلینیک یا مرکز درمانی‌ای پوشش داده نشود امّا معمولاً در شرایط خاص به درد شما خواهد خورد:

  • جراحی که توسط دامپزشک عمومی یا متخصص جراحی و هوشبری دامپزشکی در یک اتاق در شرایط سِتَروَنْ‌ (استریل) انجام می‌شود. معمولاً این مراکز مکانی جهت احیای (ریکاوری) حیوان پس از انجام عمل و پانسیون موقت بعد از عمل تا ترخیص از مرکز دارند.
  • تصویربرداری تشخیصی که خدمات متنوعی را شامل می‌شود از پرتونگاری (رادیولوژی) گرفته تا سی‌تی‌اسکن و فراصوت‌نگاری (سونوگرافی) که غالباً مراکزی که جراحی را تحت پوشش دارند این تجهیزات را به صورت ثابت یا قابل حمل دارند. برخی از مراکز هم با متخصصان تصویربرداری تشخیصی قرارداد داشته و با تعیین وقت قبلی امکان حضور متخصص فراهم می‌باشد.
  • درون‌بینی (اندوسکوپی) که معمولاً در مراکز بزرگ دامپزشکی مثل بیمارستان‌ها ممکن است به چشم‌تان بخورد.
  • مامایی که دامپزشک عمومی یا متخصص مامایی و بیماری‌های تولیدمثل دامپزشکی ویزیت و مشاوره برای زادآوری و مشکلات باروری/ناباروری حیوانات تحت پوشش ارائه می‌کند.
  • دندان‌پزشکی که یکی از خدمات روتین برای حیوانات بالغ و مسن بوده و خدماتی شامل جرم‌گیری، کشیدن دندان، عصب‌کشی، پر کردن و ... می‌شود.
  • چشم‌پزشکی شامل معاینه چشم، فراصوت‌نگاری، افتالموسکوپی و ... شده و مراکزی که تجهیزات آن را داشته باشند این امکانات را ارائه می‌کنند.
  • معاینات عصبی که توسط دامپزشک عمومی یا متخصص بیماری‌های داخلی حیوانات انجام شده و مراکز معدودی خدمات تخصصی در این زمینه ارائه می‌کنند.
  • آزمایشگاه خدماتی متنوع در زمینه آزمون‌های مختلف خون‌شناسی (هماتولوژی)، بیوشیمی و ... ارائه می‌کند.
  • داروخانه یکی از الزامات بیمارستان‌های دامپزشکی بوده و داروهایی که به شکل متداول در حیوانات مصرف می‌شوند را پشتیبانی می‌کنند. البته به این نکته توجه کنید که داروهایی که به‌طور روتین در مراکز درمانی حیوانات خانگی تجویز می‌شوند از داروخانه‌های سطح شهر که داروهای انسانی دارند هم قابل تهیه هستند و نیازی به مراجعه به داروخانه‌های دامپزشکی نیست.

منبع: تحریریه دامپزشکی