در بخش اول این مجموعه با هم درمورد تاریخچه و شروع رشته دامپزشکی صحبت کردیم. حال در این بخش به سوالاتی که قبل یا بعد از قبولی در رشته دامپزشکی با آن مواجه می‌شوید می‌پردازیم و سعی میکنیم جواب‌های به‌دردبخوری به شما ارائه کنیم. با ما همراه باشید!

آیا رشته دامپزشکی با رشته پزشکی متفاوت است؟

جواب کوتاه این سوال: بله! اما به صورت کلی باید از جنبه‌های مختلف به این دو رشته بپردازیم. شباهت‌های زیادی که ساختار ظاهری این دو رشته دارد این حس را به ما تلقین می‌کند که تنها تفاوت آنها نوع موجودی است که برای ویزیت به ما مراجعه می‌کند. اما این تفاوت بعد از ورود به این رشته و بازدیدی که از بیمارستان آموزشی دامپزشکی خواهید داشت شاید به شما شوک بزرگی وارد کند! برای همین بهتر است قبل از ورود به این رشته درمورد آن بیشتر اطلاعات کسب کنید.

به عنوان مثال در زمینه درآمدی رشته پزشکی از سطوح درآمدی بالای ایران محسوب شده و در حال حاضر که این نوشتار مقرون می‌گردد وضعیت خوبی دارد. اما در همین حال رشته دامپزشکی بخاطر تنوعی که در شغل آینده شما خواهد داشت تماماً بستگی به انتخاب‌های شما و میزان مهارت‌های جانبی شما دارد. به عنوان مثال شاید با تحصیل در رشته پزشکی و رفتن به مناطق کم برخوردار درآمد بسیار معقولی به دست بیاورید ولی درمورد دامپزشکی اتفاقی که در مناطق کم برخوردار می‌افتد عکس پزشکی است و دامپزشکان از سطوح درآمدی پایین آن هستند. همچنین باید درنظر داشته باشید با توجه به ماهیت متفاوت درمان و اصول بهداشتی در دو رشته شما توانایی مقایسه این دو رشته و درآمد‌هایی که از آنها به دست می‌آید را نخواهید داشت. به عنوان مثال شما در رشته دامپزشکی ممکن است مدیریت یک گله ۲۰۰۰ رأس مولدی گاو‌شیری را برعهده بگیرید که از سطوح درآمدی منطقی در این رشته برخوردار باشید و یا به عنوان مسئول فنّی در یک شرکت کوچک فعالیت کنید که حداقل درآمدی نصیب شما شود. تازه داستان آنجایی جالب می‌شود که شما در این رشته می‌توانید داروخانه دامپزشکی تأسیس کنید و برخلاف پزشکان که مجاز به این فعالیت نیستند بتوانید درآمد خوبی از آن بدست آورید.

درمورد میزان تحصیل تقریباً هر دو یک دوره حدود ۷ ساله دارند که در دامپزشکی اگر واحدی که هر ترم ارائه می‌شود را از دست ندهید می‌توانید در عرض ۶ سال رشته را به پایان برسانید و اگر پایان نامه خود را هم تکمیل کنید می‌توانید درصورت مشمول نبودن برای خدمت وظیفه شغل خود را آغاز کنید. دروس هر دو رشته دشواری‌های خاص خود را دارد و رایج ترین مثال از تفاوت این دو رشته آن است که شما در پزشکی طب انسان را مطالعه می‌کنید و در دامپزشکی طب تمام حیوانات را مطالعه می‌کنید که در واقع اینطور نیست. شما در رشته دامپزشکی همانطور که از نام آن پیداست درمورد حیوانات مشخصی که به عنوان دام شناخته می‌شوند اطلاعات کسب میکنید.

در رشته پزشکی شما پس از اتمام تحصیل بجای سربازی طرح می‌گذرانید و درآمد خوبی کسب می‌کنید اما در دامپزشکی این چنین نیست و طرحی که جایگزین سربازی باشد تا بحال ارائه نشده است.

از تفاوت‌های دیگر این دو رشته این است که شما وجهه اجتماعی بهتری را با پزشک شدن کسب می‌کنید و هنوز در ایران باتوجه به اینکه حیوانات از اهمییت و احترام پایین تری برخوردار هستند و بعضی اوقات ما از اسامی احشام به عنوان ناسزا استفاده می‌کنیم دامپزشکان نیز مستثنی نبوده و  وجهه پایین تری به نسبت پزشکان برخوردار هستند. البته لازم به ذکر است با توجه به وقایع اخیر درمورد پزشکان و بحث هایی که درمورد سهمیه ای بودنشان اتفاق افتاده وجهه آنان را نیز خدشه دار کرده و در ایران این اتفاق هر چندسال یکبار برای یک رشته رخ می‌دهد و ممکن است به زودی وجهه دامپزشکان از پزشکان نیز فراتر رود! در ضمن این نوشتار برای میانگین رشته بوده و قصد جسارت به هیچ کدام از زحمت‌کشان این رشته را ندارد. چراکه وجهه و پرستیژ هر فرد ممکن است بسیار فراتر از رشته دانشگاهی او تعیین شود و کاملاً بستگی به خود فرد دارد.

چه دانشگاه‌هایی برای این رشته پذیرش دارند؟ بهترین دانشکده دامپزشکی کدام است؟

دانشگاه‌های متعددی در این رشته پذیرش دارند که ما از دانشگاه‌های آزاد موجود در سرتاسر کشور به دلایل متعدد چشم‌پوشی می‌کنیم. چراکه با پذیرش تعداد بالای دانشجو و فراهم نکردن زیر ساخت‌های مرتبط با آموزش و پژوهش به این رشته لطمه زیادی وارد کرده‌اند و با تعداد بیمار بسیار کمی در بیمارستان آموزشی خود دست و پنجه نرم می‌کنند. دانشکده‌های دولتی که پذیرش در گرایش دکتری عمومی دامپزشکی دارند در جدول زیر با ظرفیت پذیرش در سال ۱۴۰۲ درج شده‌اند:

دانشگاه
ظرفیت دوره روزانه (سال ۱۴۰۲)
ظرفیت دوره شبانه (سال ۱۴۰۲)
دانشگاه تهران
۳۰
۳۰
دانشگاه شیراز
۳۵
۵
دانشگاه فردوسی مشهد
۲۵
۱۵
دانشگاه ارومیه
۲۰
۲۰
دانشگاه شهرکرد
۲۵
۵
دانشگاه شهیدچمران اهواز
۴۰
-
دانشگاه شهیدباهنر کرمان
۱۵
۱۵
دانشگاه سمنان
۱۵
۱۵
دانشگاه رازی کرمانشاه
۱۵
۱۰
دانشگاه لرستان
۱۵
۱۰
دانشگاه تبریز
۱۵
۱۵
دانشگاه زابل
۱۵
۱۵
دانشگاه بوعلی‌سینای همدان
۱۵
۵

از این میان چند دانشکده دامپزشکی با توجه به تاریخچه از اهمییت بالایی در کشور برخوردارند و به طور کلی باید به پوشش دامی هر منطقه هم توجه داشته باشید. به عنوان مثال در شهر تهران بخاطر ظرفیت خوبی که در همه زمینه‌های دامپزشکی دیده می‌شود ایده‌آل ترین دانشکده دامپزشکی در دانشگاه تهران واقع شده است. از نظر وهمن در رتبه بعدی دانشکده‌هایی هستند که هم قدمت بالایی دارند و هم پوشش دامی قوی‌ای در نزدیکی آنها قرار دارد؛ مانند دانشکده دامپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شیراز و دانشکده دامپزشکی دانشگاه ارومیه. در رتبه بعدی دانشکده‌هایی قرار می‌گیرند که در شهر‌های کوچک‌تر واقع شده اند ولی اساتید و پوشش دامی خوبی در اطراف خود دارند مشابه دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهرکرد، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهیدچمران اهواز، دانشکده دامپزشکی دانشگاه شهید‌باهنر کرمان، دانشکده دامپزشکی دانشگاه سمنان، دانشکده دامپزشکی دانشگاه رازی کرمانشاه. دانشگاه‌های دیگر را وهمن نه تأیید و نه رد می‌کند.


در ادامه با ما همراه باشید ...

منبع:‌ تحریریه وهمن