در زیر اطلاعات تخصصی برای تزریق،‌ نگهداری و ... را که به درد هر دامپزشک و شاید دامداری بخورد برای شما گردآوری کردیم:

دستورالعمل استفاده از واکسن آنتوکس ۹ - واکسن کشته علیه بیماریهای کلستریدیایی بیماری های انتروتوکسمی، قلوه نرمی، هپاتیت عفونی نکروزان "قانقاریا"، براکسی، شاربن علامتی "پاسیاه"، کزاز، اسهال خونی بی هوازی و اِدِم بدخیم

اطلاعات کلی

  1. نام تجاری محصول: آنتوکس ۹ - 9 ANTOX - نام بین المللی غیر اختصاصی واکسن کشته علیه بیماری های کلستریدیایی. 
  2. شکل دارویی: سوسپانسیون تزریقی، این واکسن از ترکیب کشت سلولی چند توکسوئید شامل کلستریدیوم پرفرژنس تیپ آ، سی و د (Clostridium perfiringens Type A, C, D)، کلستریدیوم نوائی تیپ آ و ب (Cl. novyi type A and B)، کلستریدیوم شوائی (Cl. chauvoei) کلستریدیوم سپتیکوم (Cl. septicum)، کلستریدیوم سوردلی (Cl. sordellii) و کلستریدیوم تتانی (Cl. tetani) کشته و غیر فعال شده با فرمالین (غلظت ۰۵ درصد به همراه آلومینیوم هیدرات ۱۵ درصد تشکیل شده است.
    واکسن به شکل سوسپانسیون به رنگ زرد خاکستری با ته نشین خاکستری روشن که به راحتی با تکان دادن هموژن میشود. این واکسن در بسته بندی‌های ۱۰۰ میلی لیتری (۵۰ دزی) و ۲۰۰ میلی لیتری (۱۰۰ دزی) در ویال‌های پلاستیکی یا شیشه‌ای با درپوش پلاستیکی و کلاهک آلومینیومی تولید شده است.
  3. ویال‌های واکسن در کارتن‌هایی با دیواره های جداکننده بسته بندی شده اند. هر بسته‌ی واکسن دارای بروشور است. عمر قفسه ای این واکسن ۲۴ ماه از تاریخ تولید در صورت رعایت شرایط نگه داری و حمل و نقل آن می‌باشد. از این واکسن پس از گذشتن تاریخ انقضا استفاده نشود. 
  4. در دمای ۲ تا ۸ درجه سانتی گراد و جای خشک و دور از تابش آفتاب نگه‌داری و حمل و نقل شود.
  5. از دسترس کودکان دور نگه‌داشته شود.
  6. ویال‌های بدون لیبل یا با لیبل مخدوش با بسته بندی آسیب‌دیده با شکل غیر‌طبیعی منجمد با تاریخ انقضای سپری شده و همچنین واکسنهایی که طی ۶ ساعت پس از باز شدن مصرف نشده‌اند، باید دور ریخته شود. قبل از دور ریختن باید مطابق قوانین محلی معدوم گردد (برخی راههای معدوم سازی پیشنهادی شرکت سازنده جوشاندن واکسن به مدت ۳۰ دقیقه، یا مخلوط کردن با محلول قلیایی ۲٪ و یا کلرآمین ۵٪ به نسبت برابر (۱:۱) به مدت ۳۰ دقیقه). واکسن‌هایی که به روش‌های شرح داده شده آلودگی‌زدایی شده اند را میتوان بدون اقدامات خاصی معدوم کرد.

خواص بیولوژیکی

گلّه‌هایی که این واکسن را مطابق دستورالعمل دریافت کرده‌اند دارای ایمنی مناسب علیه بیماری‌های انتروتوکسمی (قلوه نرمی)، هپاتیت عفونی نکروزان (قانقاریا)، براکسی، شاربن علامتی (پاسیاه)، کزاز، اسهال خونی بی هوازی، و ادم بدخیم به مدت نهایتاً ۱۲ ماه میگردند. ایمنی حاصله ۳ هفته پس از تزریق دوم به بالاترین حد خود میرسد. این واکسن بی ضرر بوده و فاقد خواص درمانی است.

استفاده از واکسن

  1. این واکسن در پیشگیری از بیماریهای کلستریدیایی با عامل کلستریدیوم پرفرژنز تیپ D ،C ،B ،A، کلستریدیوم نوائی تیپ A و B، کلستریدیوم شوائی، کلستریدیوم سپتیکوم، کلستریدیوم سوردلی و کلستریدیوم تتانی استفاده می‌شود.
  2. در گله‌های بیمار و گله‌های دچار ضعف سیستم ایمنی، استفاده نشود.
  3. این واکسن را میتوان در گوسفند، بز و گاو با سن ۴۵ روز و بالاتر استفاده کرد.
  4. این واکسن به صورت زیر جلدی در ناحیه بی مو و پشت مفصل آرنج در گوسفند و بز و در یک سوم پشتی گردن گاوها، دو مرتبه با فاصله زمانی ۲۱ تا ۲۸ روز تزریق می گردد:
    میزان مصرف: گوسفند و بز ۲ میلی لیتر    گاو ۴ میلی لیتر
    برای ایجاد ایمنی علیه بیماریهای کلستریدیایی در نوزادان دامهای باردار، ۳۰ تا ۳۵ روز قبل از زایمان واکسیناسیون انجام شود. تکرار واکسینسیون در همه ی دامها به صورت سالانه انجام گردد. بره ها بزغاله ها و گوساله ها باید یک دز دیگر در سن ۶ ماهگی دریافت کنند.
    قبل از استفاده، واکسن باید به دمای اتاق (۲۰ تا ۲۵ درجه سانتی گراد) برسد و به خوبی تکان داده شود. هنگام واکسیناسیون رعایت اصول بهداشتی و شرایط استریل الزامی است. در مناطق و شرایطی که احتمال بروز بیماریهای کلستریدیایی بالا است، تکرار واکسیناسیون به صورت ۶ ماهه مجاز است.
  5. بروز بیماریهای کلستریدیایی یا نشانه های آن ناشی از مصرف اتفاقی بیش از حد (over dose) این واکسن شناسایی نشده است.
  6. واکنشهای غیرطبیعی پس از واکسیناسیون (اگر واکسیناسیون مطابق دستورالعمل انجام گردد) متعاقب تزریق اولیه و یادآورها مشاهده نشده است.
  7. حتما توجه شود که واکسیناسیون مطابق برنامه‌ی پیشنهادی انجام گیرد چرا که نقض برنامه پیشنهادی بر روی کیفیت ایمنی حاصله نسبت به بیماریهای کلستریدیایی تاثیر منفی دارد. اگر به هر دلیلی نوبتی از واکسیناسیون انجام نشد، نسبت به انجام آن در سریع‌ترین زمان ممکن اقدام شود.
  8. در صورتی که واکسیناسیون مطابق دستور العمل انجام شود معمولا اثرات جانبی و عوارض پس از واکسیناسیون مشاهده نمی شود. در بعضی از حیوانات ممکن است در ناحیه تزریق تورم مشاهده شود که به صورت طبیعی با گذشت نهایتا یک ماه از بین میرود. در موارد بروز واکنشهای آلرژیک استفاده از آنتی‌هیستامین ضروری است.
  9. استفاده از این واکسن به صورت همزمان و یک ماه قبل و بعد از استفاده از سرم هایپرایمیون و عوامل سرکوبگر ایمنی ممنوع است.
  10. کشتار و استفاده از گوشت و سایر اندام‌های حیوانات واکسینه شده بدون هیچ محدودیتی امکان پذیر است.

جعبه‌های وارداتی واکسن روسی آنتوکس ۹ شرکت استاورپل بیوفکتوری

پیشگیری‌های پرسنل

  1. هنگام واکسیناسیون باید به رعایت شرایط استریل رعایت اصول بهداشت و ایمنی شخصی در کار با فرآورده های دامپزشکی توجه داشت.
  2. همه افراد درگیر با پروسه‌ی واکسیناسیون باید از لباس‌های محافظت‌کننده شامل لباس‌کار ،گان، چکمه لاستیکی، سرپوش، شلوار و دستکش لاستیکی استفاده کننده جعبه کمک‌های اولیه در محل واکسیناسیون در دسترس باشد.
  3. در موارد برخورد واکسن به پوست و موکوس، باید سریعا با آب شسته شود. در صورت تزریق سهوی واکسن به بدن پرسنل، سريعاً محل تزریق با مواد ضدعفونی کننده یدین ۵ درصد یا الکل ۷۰ درصد ضدعفونی شده و به نزدیکترین مرکز پزشکی مراجعه شود.

کارخانه تولید واکسن آنتوکس ۹ - استاورپل بیوفکتوری در روسیه

تولید کننده: شرکت استاورپل بیوفکتوری "استاوبیو"

تحت نظارت سازمان دامپزشکی کشور نماینده در ایران شرکت سیناراد کالا


منبع: تحریریه وهمن