سگی که به تازگی به سرپرستی گرفته‌اید، هنگام ورود به خانه، احتمالاً استرسی یا حتی عصبی باشد.در این مقاله سعی کردیم راهکارهایی را ارائه دهیم که با کمک آن‌ها، با کمترین مشکل، سگ را با محیط جدید، افراد و یا حتی حیوانات حاضر در آن محیط، آشنا کنید.

آشنایی سگ با خانه

ابتدا او را به محلی که به عنوان توالت برایش در نظر گرفته‌اید ببرید و اجازه دهید مدتی در آن‌جا بماند. سپس او را با محل ظرف آب و غذا آشنا کنید و برایش آب بریزید اما هنوز به او غذا ندهید.
در مرحله بعد، چند ساعت به سگ اجازه دهید تا خانه را تحت نظارت شما بررسی کند. در طی فرایند آشنایی سگ با خانه، باید محیط خانه خلوت و تعداد افراد حاضر کم باشد. همچنین، در ابتدا تا حد امکان اجازه ندهید بچه‌ها یا حیوان خانگی دیگری اگر دارید، به سگ تازه وارد نزدیک شوند.
در سگ‌های بالغ، انتظار برخی از رفتارهای ناشی از استرس که به علت ترک محیط قدیمی و ورود به محیط جدید به او وارد شده را داشته باشید؛ برای مثال ممکن است پنهان شود یا گوشه‌گیری و کمرویی بیش از حد داشته باشد. سگی را که چنین رفتارهایی دارد، سرزنش یا اصلاح نکنید. این رفتارها طی چند روز آینده که حیوان به محیط جدید خود اعتماد و اطمینان پیدا کند، ناپدید می‌شوند.
نکته تخصصی: سگ بالغی که به تازگی به سرپرستی پذیرفته شده است، ممکن است برای چندین روز یا حتی چندین هفته، در حالی که با محیط جدید خود سازگار می‌شود، بسیار محتاطانه عمل کند. به مرور زمان، هرچقدر اعتمادش بیشتر جلب شود، بیشتر شخصیت واقعی خود را نشان می‌دهد.

آشنایی توله‌سگ با کودک

هنگامی که سگ تاحدی با محیط جدید خود آشنا شد، می‌توانید روند معرفی سگ به اعضای کوچکتر خانواده را آغاز کنید. این فرآیند، بسته به این که سگ شما توله است یا بالغ، باید به یکی از دو روشی که در ادامه گفته شده، انجام شود.
وقتی توله‌ها را در آغوش می‌گیرید، معمولاً زیاد تکان می‌خورند تا آن‌ها را روی زمین بگذارید و این رفتارشان ممکن است باعث شود که بچه‌ها آن‌ها را رها کنند؛ به همین دلیل، از کودک بخواهید بنشیند، سپس سگ را به او بدهید.
از کودکتان بخواهید در حالی که توله سگ را در آغوش گرفته، یک اسباب بازی هم به او بدهد. توله‌سگ‌ها تمایل به جویدن دارند و برای این‌که سگ، انگشتان و بازوهای کودک را گاز نگیرد، یک اسباب بازی می‌تواند مناسب باشد.
کودک را تشویق کنید که به توله سگ غذا و آب بدهد. این کار باعث افزایش پیوند دوستی و اعتماد بینشان می‌شود. با این حال، به یاد داشته باشید که همیشه مسئولیت رسیدگی به سلامت و نگهداری سگ، بزرگسالان هستند. هرگز این مسئولیت را به طور کامل به کودکان واگذار نکنید.
کودکان بسیار کوچک (1 تا 6 ساله)، باید همیشه هنگام نزدیک شدن به یک توله سگ به دقت تحت نظارت باشند. پس وقتی کودکتان می‌خواهد با سگ بازی کند حتما در محلی که هستند، حضور داشته باشید و آن‌ها را تنها نگذارید.
اگر بچه‌ای دارید که تقریباً 10 ساله یا بیشتر است، او هم باید هنگامی که به توله سگ آموزش "فرمان‌پذیری" را می‌دهید، حضور داشته باشد.

آشنایی سگ بالغ با کودک

۱- اگر یک سگ بالغ را به سرپرستی گرفته‌اید، حتما او را در اولین معرفی، با قلاده ببندید چراکه یک سگ بزرگ در نگاه اول، ممکن است کودکان کوچک را با شکار اشتباه بگیرد.
۲- کودکان را ترغیب کنید تا ارتباط با سگ را با بازی‌های ایمن و غیرخطرناک آغاز کنند. مثلاً بازی با لوازم اسباب بازی مخصوص سگ، می‌توانند در این موقعیت کمک کننده باشند.
۳- به کودکان اجازه ندهید هنگامی که سگ خوابیده یا در حال غذاخوردن است، به او نزدیک شوند.
۴- کودکان نباید تا زمانی که سگ، آن‌ها را به خوبی نشناخته و هنوز به طور کامل به آن‌ها اعتماد نکرده، خیلی محکم سگ را در آغوش بگیرند یا با سگ بازی پرخطر بکنند. خیلی از سگ‌ها این رفتار را تهدیدآمیز می‌دانند و ممکن است واکنش نشان دهند.
۵- به کودکان اجازه ندهید به دم یا گوش سگ دست بزنند یا آن‌ها را بکشند. این نقاط نواحی بسیار حساسی برای سگ‌ها هستند.
- هر سگی که قرار است وقت خود را با کودکان بگذراند، باید حتما فرمان پذیری و اجتماعی شدن را یاد بگیرد.
نکته احتیاطی: کودکان بسیار کوچک هرگز و تحت هیچ شرایطی نباید با یک سگ تنها بمانند، حتی سگی که آنها را به خوبی می‌شناسد و تاکنون هیچ تمایلی به تهاجم از خود نشان نداده است.

آشنایی سگ جدید با سگ‌های دیگر

-معرفی یک سگ جدید به خانه‌ای که در حال حاضر دارای یک یا چند سگ دیگر است، می‌تواند چالش برانگیز باشد. بین چند سگ‌، طبق روالی که دارند، غالب‌ترین حیوان تعیین و رهبر دسته می‌شود. اگر سگ دوم یا سومی را به خانه خود بیاورید، تعیین سردسته، اولین مشکلی است که سگ‌ها باید با آن دست و پنجه نرم کنند. نکته کلیدی این است که باید این فرایند تحت نظارت دقیق شما انجام شود تا کمترین درگیری پیش آید.
۱- قبل از اینکه سگ جدید را به خانه خود بیاورید، حیوان خانگی فعلی خود را، در قسمت خاصی از خانه، دور از دید، محدود کنید.
۲- اجازه دهید سگ جدیدتان چندین ساعت در خانه پرسه بزند. با بوییدن اطراف، بوی حیوان قبلیتان هم به مشامش می‌رسد و متوجه می‌شود که تنها نیست.
۳- معرفی سگ‌ها به همدیگر را نه در خانه خود بلکه در یک مکان بی‌طرف، مثل پیاده روی جلوی خانه خود امتحان کنید. این کار باعث می‌شود حداقل مسائل مربوط به دفاع از قلمرو از بین برود. هر دو حیوان باید قلاده داشته باشند. اگر سگ‌هایی که دارید بزرگ هستند، از شخص دیگری هم برای کنترل سگ‌ها کمک بگیرید.
۴- اگر همه چیز خوب پیش رفت و به نظر رسید که سگ‌ها می‌توانند با یکدیگر کنار بیایند، آن‌ها را به داخل خانه برگردانید. با این حال، آن‌ها را با هم تنها نگذارید. ممکن است هفته‌ها یا حتی ماه‌ها طول بکشد تا سگ‌ها با هم رابطه سالمی برقرار کنند. تا آن زمان، آن‌ها باید فقط تحت نظارت مستقیم شما، با یکدیگر تعامل داشته باشند.
۵- اگر سگ‌ها با یکدیگر کنار نیامدند، چند ساعتی، سگ جدید را داخل خانه در باکس نگه دارید و اجازه دهید سگ قبلیتان، آزاد باشد. پس از آن، جای سگ‌ها را عوض کنید یعنی مدتی سگ جدید را در خانه آزاد بگذارید و سگ قبلی را در باکسش قرار دهید. پس از آشنایی بیشتر آن‌ها با یکدیگر از این طریق، هر دو سگ را آزاد کنید و به آنها اجازه دهید تحت نظارت شما با هم تعامل داشته باشند.
۶- اگر سگ‌ها دعوا کردند، هرگز سعی نکنید با دست‌هایتان، آن‌ها را از هم جدا کنید. برای سگ‌های کوچک‌تر، از پاشیدن آب با یک بطری آب یا آبپاش استفاده کنید تا به طور موقت حواسشان را منحرف کنید. سگ‌های بزرگتر هم باید با قلاده باشند تا بتوان آن‌ها را از هم جدا کرد.
۷- برای هر سگ کاسه‌های غذا و آب اختصاصی، تخت‌های جداگانه و باکس‌های حمل و نقل مجزا تهیه کنید. به اشتراک گذاشتن چنین وسایل شخصی‌ای ممکن است منجر به درگیری شود.
۸- هنگامی که سگ‌های شما بالاخره بین هم به تفاهم رسیدند و سردسته را انتخاب کردند، به تصمیمشان احترام بگذارید. مثلا وقتی وارد خانه می‌شوید، ابتدا به رهبر گروه سلام کنید (خودتان از رفتارهایشان متوجه می‌شوید که رهبر گروه کیست). این سگ همچنین باید ابتدا تغذیه شود و باید توجه ویژه‌ای از جانب شما داشته باشد. اگر شما این کارها را نکنید و درواقع تصمیمی که برای انتخاب رهبر گرفته‌اند را نادیده بگیرید، ممکن است باعث شوید آن‌ها گیج یا آشفته شوند.
نکته تخصصی: یک توله سگ تقریباً همیشه به سگ مسن‌تر تسلیم می‌شود، حتی اگر توله سگ از نژاد گریت دین و سگ مسن‌تر از نژاد شیواوا باشد. با این حال، اگر سگ مسن‌تر به میزان قابل توجهی بزرگ‌تر است، اجازه ندهید که به سگ تازه وارد حمله کند یا او را مورد آزار و اذیت قرار دهد.

آشنایی سگ جدید با گربه

این تفکر که همه‌ی سگ‌ها باعث آزار و اذیت گربه‌ها می‌شوند، درست نیست. با این حال، بسیاری از سگ‌ها برای تعقیب طعمه‌های کوچک، که متأسفانه شامل گربه‌ها هم هست، پرورش داده شده‌اند.
قبل از اینکه سگ خود را به گربه‌ای نزدیک کنید، مطمئن شوید که میزان غریزه سگتان به شکار را می‌دانید. به عنوان مثال، یک شیتزو غریزه شکار خیلی کمی دارد و حتی در مواردی می‌توان گفت تمایلی به شکار ندارد. در حالی که شکارچیانی مانند نژاد تازی (پرورش داده شده برای تعقیب و گریز) و تریرها (پرورش داده شده برای شکار طعمه‌های کوچک) ممکن است در رویارویی با گربه، مشکل ایجاد کنند. برای اندازه‌گیری میزان غریزه شکار سگ، یک راه ساده این است که اسباب‌بازی موردعلاقه‌اش را پرتاب کنید و عکس‌العملش را بسنجید. اگر سگتان اسباب بازی را نادیده بگیرد غریزه شکارش کم است، اگر آن را بردارد و به شما برگرداند غریزه‌اش متوسط است و اگر به سرعت اسباب بازی را دنبال کند، سپس آن را شدیداً تکان دهد و بجود غریزه شکار بالایی دارد. داشتن غریزه شکار بالا، لزوما به این معنی نیست که سگ سعی خواهد کرد گربه شما را بکشد، اما ممکن است دردسرهای زیادی برای گربه ایجاد کند. با دانستن این قوانین مقدماتی، می‌توان از بروز مشکلات احتمالی، جلوگیری کرد.

۱- هنگامی که سگ جدید را برای اولین بار به خانه می‌آورید، گربه یا گربه‌های خود را در قسمت دیگری از خانه محدود کنید و به سگ فرصت دهید تا ابتدا با محیط جدید آشنا شود تا کمتر آشفته و پرخاشگر شود.
۲- وقتی سگ تا حدودی به محیط جدید عادت کرد، توجه او را به در بسته‌ای که گربه در پشت آن است، معطوف کنید. به آن‌ها اجازه دهید همدیگر را از پشت در بو بکشند و حتی از زیر در یکدیگر را لمس کنند.
۳-  پس از آن، سگ و گربه را تحت کنترل دقیق خودتان، به هم معرفی کنید. برای این کار، سگ باید حتما قلاده داشته باشد؛ یا اینکه می‌توانید سگ را در باکسش قرار دهید و گربه آزاد باشد.
۴- در برخوردهای اولیه، هر موقع که گربه به محلی آمد که سگ هم آن‌جا بود، با سگ خوب رفتار کنید و به او بیشتر توجه کنید. این کار باعث می‌شود حضور گربه در ذهن سگ، یک اتفاق خوب و مثبت تلقی شود.
۵-  یک قفسه بلند یا اتاقک دردار در اختیار گربه بگذارید که در صورت لزوم بتواند از سگ فرار کند و در آن مکان پناه بگیرد.
۶- گربه را در حضور سگ نوازش و بغل کنید. با این کار سگ متوجه می‌شود که شما برای حیوان دیگر هم ارزش قائل هستید.
۷- ظرف خاک گربه را در جایی قرار دهید که سگ به آن دسترسی نداشته باشد. بعضی سگ‌ها دوست دارند مدفوع گربه بخورند و این کار باعث ایجاد اسهال و مشکلات گوارشی در آن‌ها می‌شود.
۸- برای سگ و گربه، ظرف غذا، ظرف آب و تخت جداگانه، در مکان‌‌های مجزا، فراهم کنید. گربه و سگ هرکدام باید پناهگاه مخصوص به خود را برای غذا خوردن و استراحت کردن، داشته باشند.
نکته تخصصی: شاید این سوال برایتان پیش بیاید که آیا فقط سگ‌ ممکن است باعث آزار گربه شود و خلاف آن ممکن نیست؟ چرا. اینکه گربه سعی کند سگ را آزار دهد اصلا خلاف انتظار نیست. با این حال، در بیشتر موارد سگ می‌تواند مشکل را با چند پارس بلند، پایان دهد.