آموزش روی دست آمدن، یکی از مهمترین آموزشها برای طوطیسانان است؛ چراکه پس از آن، حس اعتماد طوطی به شما بیشتر میشود و مقدمهای برای بقیه آموزشها خواهد بود.
قبل از اینکه خواندن مطالب مربوط به آموزش روی دست آمدن را شروع کنید، توصیه میکنیم این مطلب را بخوانید: نکات اولیه آموزش نمایشها و مهارتها به کاسکو
برای اینکه پرنده به بهترین نحو آموزش ببیند باید به نکات زیر توجه داشته باشد:
(۱) زمان تمرین کوتاه بوده و به دفعات زیاد تکرار شود.
(۲) بسیار صبور و آرام رفتار کرده و هرگز بر سر پرنده داد یا فریاد نکشید.
(۳) همیشه در طول تمرین به یاد داشته باشید که هرگاه پرندهتان در حال تلاش برای اجرای دستورات شماست باید به او پاداش دهید.
(۴) بهتر است که تمام اعضای خانواده روی دست آمدن را با پرنده تمرین کنند.
(۵) هرگاه پرندهتان در تمرین روی دست آمدن مهارت لازم را به دست آورد و مفهوم آن را فهمید، دیگر از شما نمیترسد و میتوانید با آرامش و شادی تمرین را ادامه دهید که میتواند برای شما و پرندهتان بسیار جذاب باشد.
دستوری که برای آموزش روی دست آمدن کاسکو (استپ آپ) استفاده میکنید، بهتر است یک کلمهای یا خیلی کوتاه باشد مثل «بیا بالا»، «بپر بالا»، «بالا» و مانند آنها.
اگر پرندهتان در ابتدا حرف شنوی نداشت، تمرین را در اتاقی شروع کنید که برای پرنده آشنا باشد و چیزهایی که ممکن است حواس پرنده را پرت کند، از اتاق خارج کنید.
زمانی که پرندهتان در آرامش است و هیچ عامل گیج کنندهای در اطرافش وجود ندارد، تمرین را شروع کنید. حتی یک غذای جدید هم میتواند حواس پرنده را پرت کند.
مچ دستتان را درست در جلوی پای پرنده گرفته ولی پا یا بدنش را لمس نکنید. اجازه دهید پرنده به دستتان نگاه کند. مطمئن شوید که دستتان را به اندازه کافی به پرنده نزدیک کردهاید تا بتواند روی دستتان بیاید.
بعد از چند ثانیه، دستور «بیا بالا» را به پرنده بدهید. پرنده به احتمال زیاد روی دستتان میآید ممکن است اول با منقار دستتان را لمس کند یا حتی یک گاز کوچک بگیرد. دستتان را عقب نکشید یا از گاز گرفتنش نترسید. به محض اینکه پرنده روی دستتان آمد، به او پاداش بدهید. پاداش، یک تکه کوچک از خوراکی است که پرنده بیش از همه دوستش دارد و از رژیم غذایی روزانهاش آن را حذف کردهاید تا جذابیتش را از دست ندهد. (مانند بادام زمینی)
این تمرین را بارها و بارها ادامه دهید. ممکن است پرنده شما دفعات اول به راحتی روی دستتان نیاید؛ در این صورت نباید ناامید شوید. این فرآیند ممکن است یک هفته طول بکشد وقتی که کاسکو این مهارت را یاد گرفت تمرین را از روی این دست به روی دست دیگر انجام دهید در صورتی که این تمرین با صبر و حوصله به خوبی آموزش داده شود سایر مراحل را نیز به راحتی یاد خواهد گرفت.
مشکلاتی که هنگام این تمرین ممکن است به وجود آید
مشکل اول: گاز گرفتن
ممکن است طوطی دستتان را گاز بگیرد؛ این مسئله اجتناب ناپذیر است. اگر از گاز گرفتن طوطی میترسید، بهتر است که نگهداری از طوطی را از سر بیرون کنید چون در تمام مراحل نگهداری و تربیت طوطی احتمال گاز گرفتن پرنده وجود دارد.
طوطیها به طور غریزی در طبیعت وقتی از یک شاخه به شاخه دیگر میروند، با منقارشان شاخه هدف را لمس میکنند. اگر پرندهتان شما را گاز گرفت، به هیچ عنوان با جیغ و داد دستتان را عقب نکشید؛ بلکه بهتر است با جدیت و با صدای رسا و محکم به او بگویید «نه» و دستتان را به جای عقب کشیدن به سمتش ببرید. اگر پرنده در گاز گرفتن سماجت به خرج داد به جای دست از چوب نشیمن برای این کار کمک بگیرید (به هیچ عنوان از دستکش استفاده نکنید)، بعد کم کم دست را جایگزین چوب کنید.
مشکل دوم: پرنده روی دست نیاید
اگر پرنده برای روی دست آمدن رغبتی نشان نداد، صبور و شکیبا باشید. نیامدن و یا عدم رغبت پرنده نشان دهنده این است که هنوز به شما اعتماد ندارد یا اعتمادش به شما کم است. در این صورت به آرامی یک سقلمه به شکم پرنده بزنید! این کار کمک میکند که پرنده برای آمدن به روی دستتان ترغیب شود.
مشکل سوم: آمدن به روی شانه
بعضی طوطیها به سرعت شروع به بالا آمدن از دست و بازو میکنند. شاید در ابتدا این کار برای شما دلپذیر باشد اما نباید به پرنده اجازه بدهید که این کار را انجام دهد. فراموش نکنید که شما میخواهید مفهوم روی دست آمدن را به او بفهمانید. برای این کار لازم است که پرنده فرق روی دست آمدن را از روی شانه آمدن تشخیص دهد و معمولاً هنگامی که طوطی در این تمرین به سرعت از دستتان بالا میآید و به طرف شانه میرود، نشانه ترس پرنده و نیاز رفتن به مکانی بالاتر است نه نشانه رام شدن او؛ بنابراین، اگر طوطی شما چنین واکنشی نشان داد دست مخالف را بر سر راهش قرار دهید تا روی دستتان بیاید و این کار را آنقدر ادامه دهید تا مطمئن شوید که مفهوم آن را به خوبی فرا گرفته است.
منبع: کتاب کاسکو، طوطی شگفت انگیز با ترجمه لویک اواکم
دیدگاه خود را بنویسید