ممکن است با این پدیده روبرو شده باشیم که در حین خرید مرغ یا پاک کردن آن هاله‌هایی از رنگ غیرمعمول روی گوشت مرغ ببینیم و بخاطر این ظاهر عجیب مجبور شویم آن مرغ را دور ریخته و یا بازگردانیم. امروز صحبت ما با شما در زمینه بیماری ماهیچه سبز (Green Muscle Disease or Oregon Disease) یا میوپاتی ماهیچه سینه‌ای عمقی (Deep Pectoral Myopathy or DPM) خواهد بود.

بیماری ماهیچه سبز به فراوانی در مرغ‌ نژاد گوشتی (Broiler) و بوقلمون (Turkey) دیده شده است و علت دیده شدن این جلای سبز رنگ در این بخش از مرغ برای سلامتی ما مشکل ساز نیست. در ابتدا باید بدانیم که مرغ‌های صنعتی با توجه به به‌گزینی‌های صورت گرفته مهارت بسیار عالی در عضله‌سازی و رشد سریع دارند. این مرغ‌ها به شکلی نگهداری می‌شوند که کمتر تحرکی را در طول زندگی خود دارند. نبود تحرک و سرعت رشد بالا باعث شده است که عروق خون‌رسان به مناطقی که ماهیچه فوق غرابی (Supracoracoideus muscle) یا سینه‌ای عمقی مواد غذایی می‌رسانند به خوبی تکامل پیدا نکنند چراکه مرغ از این ماهیچه برای بال زدن استفاده می‌کند که در فضای آرام و بدون کشمکش کاربردی ندارد.

زمانی که مرغ به هر علتی تحرک بالایی داشته باشد و از ماهیچه‌های خود بیشتر از حالت معمول استفاده کند مانند زمانی که ما مرغ را از جایی به جای دیگر منتقل می‌کنیم (مانند از مزرعه به کشتارگاه) تقلای بیشتر باعث استفاده بیشتر از این ماهیچه‌ها شده و نیاز به خونرسانی آنها را افزایش می‌دهد. در این بین عروقی که توسعه کافی برای این شرایط نیافته‌اند قادر به تأمین میزان انرژی موردنیاز در شرایط پرتنش را ندارند و ماهیچه سینه‌ای عمقی دچار مرگ بافتی (آتروفی و نکروز ایسکمیک (Ischemic necrosis) و متعاقباً شکل گیری سندرم کمپارتمان (Compartment Syndrome)) شده و از بین می‌رود. با شروع روند از بین رفتن سلول‌ها ابتدا رنگ آنها سرخ شده و با گذشت زمان به رنگ سبز متمایل به زرد در می‌آیند. بنابراین سبز بودن این بخش از ماهیچه به دلیل خونرسانی ضعیف و ناچیز آن بوده و ارتباطی به بیماری عفونی ندارد.

بیماری عضله سبز در بازرسی گوشت مرغ

نمای بیماری عضله سبز در بازرسی گوشت مرغ، عکس از دکتر محمّد میرحاج

طبق توصیه دامپزشکان و مسئولین فنّی بهداشتی واحدهای کشتارگاهی یا بسته‌بندی گوشت، مصرف این بخش‌ها که دچار مرگ سلولی شده‌اند از نظر بهداشتی اشکالی ندارد. اما با توجه به ظاهر ناپسند توصیه می‌شود بخش‌هایی که تغییر رنگ داده اند را دور ریخته و بقیه بخش‌های گوشت را مصرف کنید. در نظر داشته باشید که گوشت را از مناظر دیگر نیز بررسی کنید و گوشت خوب بوی نامطبوع یا شبیه بوی گندیده ندارد.

منبع: تحریریه وهمن