استراتژی های مدیریت جایگاه و مزرعه در ماه های مستعد تنش گرمایی (استرس گرمایی) دارای اولویت بسیار بالایی هستند. ادوات و اماکن باید به خوبی مجهز به فن ها، آب‌پاش ها/دوش ها و تهویه طبیعی مطلوب شوند تا بتوانیم دمای بدن گاو را در محدوده طبیعی خود حفظ کنیم. درواقع کانون توجه ما باید کاهش تنش گرمایی باشد.

از دسترسی گاو‌ها به آب پاک و تازه اطمینان حاصل کنید!

برای مثال یک گاو پرتولید حدود ۲۵ گالن (حدود ۹۴ لیتر) آب را در طول روز می نوشد! در زمان تنش گرمایی، بخاطر تعریق و از دست دادن بیشتر آب، گاو به مراتب مقادیر بیشتری برای تأمین سطح مایعات بدن خود می‌نوشد. یک گاو پرتولید در زمان تنش می‌تواند بین ۳۰ تا ۳۵ گالن (‍حدود ۱۱۳ تا ۱۳۲ لیتر) آب در طول روز بنوشد. برای این مهم بهتر است شستشوی آبخوری/آبشخور گالوانیزه را به طور منظم دنبال کنیم.

به تغییرات نیاز تغذیه‌ای و تنظیم جیره برای فصول گرم اهمییت دهید

به خوبی روشن است که در تنش گرمایی گاوها، ماده خشک کمتری مصرف می کنند. یکی از راهکار های متداول چگال کردن (فشرده کردن) انرژی خوراک در جیره می‌باشد. یک استراتژی برای این منظور استفاده از منابع چربی محافظت شده در شکمبه است که انرژی بالایی را در حجم کم فراهم می‌کند.

مدیریت TMR (جیره کاملاً مخلوط و همگن)

به کرّات در فصول گرم در گاوداری مشاهده می شود که گاو‌ها عمل سورتینگ (به‌گزینی خوراک) را انجام داده و میزان کنسانتره بیشتری دریافت میکنند. حیوانات در این فصول مواد خوراکی که هضم ساده‌تری دارند مثل دانه‌ها را به‌گزینی کرده تا با نیاز‌های انرژی بدن کنار بیایند. در همین حین با افزایش دما درون TMR و رطوبت بالا،‌ رشد مخمر‌ها و کپک‌ها سرعت می‌گیرد. بنابراین باید دقت کنیم تا خوراک به خوبی در طول روز توزیع شود تا شانس رشد مخمر‌ها و کپک‌ها کاهش یابد. رشد کپک ها و متعاقباً تولید متابولیت‌های ثانویه (توکسین‌ها) آنها، به شکل بالقوه برای گاو مضر بوده و کارایی‌ آن را متأثر می‌کند. افزودن نگهدارنده‌ها (Preservatives) مثل توکسین بایندر‌ها می‌تواند رشد کپک‌ها و مخمر‌ها را در دمای مطلوب برای رشد کپک و مخمر کنترل کند.

پشتیبانی از سیستم ایمنی و یکپارچگی دستگاه گوارش گاو

تحقیقات پیش‌رفته اخیر به ما درک جدیدی از اثرات تنش گرمایی بر گاو شیری داده اند. در این تحقیقات دیده شده تنها ۵۰٪ کاهش تولید شیر ناشی از تنش گرمایی مربوط به کاهش خوراک دریافتی بوده! امروزه می‌دانیم دستگاه گوارش گاو در تنش گرمایی به شدت تحت فشار است. دکتر بامگارد و گروهش نشان دادند حیوانی که دچار تنش گرمایی شده در حالتی به نام روده دچار نشتی (Leaky gut) قرار دارد که نفوذپذیری سلول‌های روده در این حالت بالا می‌رود. افزایش نفوذپذیری خود باعث بالارفتن احتمال نفوذ محتوای گوارشی (شامل پاتوژن‌ها و توکسین‌ها) به داخل گردش خون می‌شود. این شرایط وضعیت التهابی گاو را بدتر کرده و به طور بالقوه ممکن است منجر به سپسیس شود. حالا علت بقیه کاهش در تولید شیر را می‌توان با این نکته درک کرد.

THI شاخصی از دما و رطوبت

اندیس دمایی - رطوبتی (THI) یک معیار ساده برای ارزیابی اثرات انباشته رطوبت بر افزایش دما می‌باشد. چراکه در شرایط با رطوبت بالا، گاو کمتر تبخیر داشته (طبیعی یا مصنوعی) و توان کمتری برای کاهش دمای بدن خود خواهد داشت. بنابراین در یک دمای ثابت با افزایش رطوبت محیط، میزان THI بالا خواهد رفت. هر چه THI بیشتر، شانس تنش گرمایی بیشتر! مطالعات اخیر نشان دادند، گاو های پرتولید تسلیم شدن در برابر تنش گرمایی را در THI معادل ۶۸ شروع می‌کنند که از تصورات قبلی ما بسیار کمتر می‌باشد.

سیستم بافری شکمبه

سیستم بافری برای سلامت شکمبه حیاتی است و سلامت شکمبه برای سلامت و کارایی گاو حیاتی است. توجه بسیار باید معطوف به این قسمت شود چرا که از جهات بسیاری حائز اهمییت است. از طرفی گاو دچار تنش گرمایی به‌گزینی خوراک کرده و دانه بیشتر مصرف می‌کند. در سمت دیگر بالانس اسید-بازی گاو در خون به هم می خورد و تولید بی‌کربنات و ترشح آن از بزاق را کاهش می‌دهد. مصرف آب ممکن است ناکافی باشد و منجر به تغلیظ اسید در شکمبه گردد. همه این‌ها دست به دست هم داده تا شرایط برای بروز اسیدوز تحت حاد شکمبه (SARA) و کاهش pH شکمبه محیا گردد. استفاده از مکمل های بافری سدیم و پتاسیم یک راهکار اثبات شده برای کاهش نوسانات pH شکمبه توصیه می‌شود.

زمان بندی شیردوشی و خوراک‌دهی

در زمان بندی های شیردوشی و توزیع خوراک در ماه های گرم تابستان احتیاط کنید. با تغییر زمان‌ خوراک‌دهی به ساعات سرد روز شاید میزان ماده خشک دریافتی را بتوانید افزایش دهید. همچنین گاوها رفاه بیشتری در این ساعات داشته چراکه در ساعات بهتری مجبورند برای خوردن بایستند!

علوم بسیاری برای مقابله با اثرات تنش گرمایی دست به دست هم داده اند. در این مقاله سعی شد درک بهتری نسبت به تنش گرمایی و راهکار هایی که می‌توانیم با آن مقابله کنیم بیان شود. با مشاهده بهتر گاو ها و تشخیص عدم آسایش آنها، بررسی داده‌های هواشناسی، بررسی فن‌ها، آب‌پاش‌ها و دوش‌ها برای فصول گرم سال آماده شوید. با رسیدن فصل خرماپزان دیگر کاری از دست شما بر نخواهد آمد! بهتر است از همین حالا به استرس گرمایی فکر کنید!


منبع: Dairybusiness