خفاش‌ها پستانداران کوچکی هستند که در این جزیره با تغذیه از میوه‌های خرما و کنار، کمک به گردافشانی گیاهان کرده و نقش مهمی در تعادل و سلامت اکوسیستم جزیره قشم ایفا می‌کنند. آخرین آخرهفته اوت هر سال را به شب تماشای خفاش‌ها در جهان اختصاص می‌دهند و از سال ۱۹۹۷ در بیش از ۳۰ کشور با تجهیزات فراصوت به شنیدن صدای این موجودات می‌پردازند.

در مجموع از نظر تغذیه‌ای خفاش‌ها به سه گونه عمل می‌کنند: میوه‌خوار، حشره‌خوار و خون آشام. در کشور ما و به طور کلی در خاورمیانه خفاش خون‌آشام نداریم اما حشره‌خوار و میوه‌خوار هر دو را داریم.

در جزیره قشم ۵ گونه خفاش وجود دارند که ۴ گونه آن حشره خوار هستند و در این میان خفاش‌های میوه‌خوار در فصل میوه خرما و کنار به قشم مهاجرت می‌کنند. خفاش های ایران به استثنای یک گونه که میوه خوار است و در جزیره قشم مشاهده شده و زیست می کند بقیه حشره خوارند. 

خفاش، تنها پستانداری است که پرواز حقیقی انجام می‌دهد و در هر منطقه از حیوانات بسیار مفید آنجا محسوب می‌شود. آنها با تغذیه از حشرات مضر نقش مهمی در کنترل بیولوژیک آفات ایفا کرده و جایگاه ویژه ای در این زمینه دارند.

بعضی از خفاش‌ها در فصل زمستان مسافت زیادی (گاهی بیش از ۱۵۰۰ کیلومتر) را طی کرده و به مناطق گرمسیری مهاجرت می‌کنند و برخی به مجرد سردشدن هوا به خواب زمستانی فرو می‌روند.

خفاش همانند بقیه پستانداران به بیماری هاری حساس است و ناقل بیماری ابولا هم می‌تواند باشد.

گونه خفاش میوه‌خوار یا Egyptian Rousette با نام فارسی خفاش میوه‌‌خوار مصری و نام علمی Rousettus aegyptiacus بزرگ‌ترین خفاش ایران است.

خفاش میوه‌خوار شب‌ها فعالیت می‌کند و فعالیتش هنگام طلوع خورشید و غروب آفتاب به اوج خود می‌رسد. آنها به طور منظم در یک منطقه دیده نمی‌شوند و با تمام شدن میوه‌های منطقه آنجا را ترک می‌کنند.

در جزیره قشم هم باغداران خرما برای جلوگیری از خسارت دیدن محصولاتشان در فصلی که این خفاش‌ها به جزیره می‌آیند خوشه‌های خرما را با تورهای ماهی‌گیری می‌پوشانند و این خفاش‌ها هم گاهی در این تورها گرفتار شده و تلف می‌شوند. 

مزاحمت‌های انسانی در محل خوابگاه خفاش‌ها و سم‌پاشی غارها حضور این گونه حیات وحش را تهدید می‌کند.

پراکندگی خفاش میوه‌ خوار در دنیا در شمال آفریقا، غرب آسیا تا ترکیه، شبه جزیره عربستان و پاکستان است. این گونه از خفاش‌ ها پراکندگی وسیعی دارد و فراوان است و به همین دلیل در فهرست سرخ IUCN در طبقه کمترین نگرانی (LC) قرار دارد.

منبع: ایرنا