تولید واکسن برای بیماریهای ویروسی بخصوص در مواردی که در طبقهبندی بازپدید (Re-emerging) قرار میگیرند حائز اهمیت بالایی در جوامع امروزی است. بخصوص وقتی که بیماری مورد نظر فقط در یک گونه جانوری رخ ندهد. بیماری اکتیما که توضیحات مربوط به آشنایی با ویروس آن در مقاله دیگری در وهمن ارزیابی شد به معضلی بازپدید در مزارع پرورش گوسفند و بز در هر دو سیستم سنتی و صنعتی بدل شده است.
ویروس اکتیما که عامل بیماری دهان جوشا، لب زخمی، اورف و اسامی دیگر محلی میباشد یکی از ویروسهای مقاوم به محیط است. به علت طبیعت گذرای این بیماری دامداران در گذشته توجه کافی به این بیماری نداشته و از بیماریهای نادیدهانگاشته شده (Neglected Diseases) در نظرگرفته شده است. در حال حاضر با توجه به وضعیت اقتصادی جوامع انسانی و البته تلاشهای صورت گرفته برای بالابردن بازدهی در عرصه تولید توجه به هر عاملی که موجب بازماندن از رشد گردد بالا رفته است. دلیل دیگر که این ویروس را به صورت بازپدید معرفی کردیم به ماهیت ویروس برمیگردد که با بازآرایی و فرار از سیستم ایمنی توانایی خود را برای آسیب رساندن به میزبانان خود تقویت کرده است.
گروه تحقیقاتی با کمک پژوهشگران و اساتید بیوتکنولوژی و بیماریهای داخلی در دانشگاه فردوسی مشهد در تلاش هستند تا سویههای در گردش این ویروس در کشور را شناسایی کرده و رمزگشایی کنند. پس از اینکار که به آن ترسیم درخت فیلوژنتیکی میگوییم، امکان توسعه واکسن با توجه به شناخت بهتر از ویروس امکان پذیر خواهد بود.
در ادامه با ما همراه باشید تا تصاویری که از شبکه دامپزشکی شهرستان درگز در حین نمونهبرداری از این بیماری به دست ما رسیده است را مشاهده کنیم.
منبع: تحریریه وهمن
دیدگاه خود را بنویسید