در ماههای سرد سال به منظور تأمین سلامت دام و پیشگیری از بیماری ضروری است طبق توصیههایی که به شرح زیر اعلام میگردد اقدامات لازم در سطح دامداریهای کشور صورت گیرد:
- تجهیزات حرارتی لازم برای بالابردن دمای بدن دام در محل نگهداری تأمین شود
- با توجه به احتمال یخزدگی آب، ضروری است آب آشامیدنی موردنیاز روزانه دام تأمین شود.
- در صورت استفاده از وسایل گرمایشی در محل نگهداری دام، دقت عمل لازم برای هدایت گازهای حاصل از احتراق وسایل گرمایشی به خارج از سالن صورت پذیرد.
- در ساعات گرم روز، احشام از جایگاه یا اصطبل خارج شوند و برای مدتی درب جایگاه باز بماند تا گازهای محبوس شده خارج و هوای تازه وارد شود.
- در فصل سرما از داروهای پادکرمی (ضدانگل) ریوی برای دام استفاده شود.
- حفظ گرمای لازم برای تأمین دمای بدن برههای تازه به دنیا آمده ضروری است.
- علائم شروع سرمازدگی شامل سرد شدن یا یخ زدگی انتهای گوش و اندام حرکتی، بیحالی، خمودگی و کاهش سرعت تنفس است؛ در صورت مشاهده شروع این علائم، فوراً نسبت به تنظیم دمای محل نگهداری دام اقدام شود.
- لازم است، دامی که هر گونه علائم بیماری مانند سرفه، عطسه، آبریزش و تورم سر و صورت دارد از گله جدا شده و در محل دیگری قرنطینه شود.
- در فصل سرد تغذیه دام با علوفه پر انرژی و دارای قند مانند تفاله چغندر، تفاله مرکبات و ملاس مفید است و بهدنبال آن میتوان از کنسانتره یا غلاتی مانند جو استفاده کرد.
- آب و هوای سرد مانع رشد دامهای نوزاد میشود. در چنین شرایطی باید جیره پر انرژی برای دام تهیه شود.
- در فصل سرد استفاده از بستر مناسب در جایگاه نگهداری دام و تعویض بهموقع آن از اهمیت بیشتری برخوردار است.
- برهها و گوسالههای تازه متولد شده در این فصل باید بلافاصله خشک و با شیر گرم تغذیه شوند.
منبع: سازمان دامپزشکی کشور
دیدگاه خود را بنویسید