در ماه‌های سرد سال به منظور تأمین سلامت دام و پیشگیری از بیماری ضروری است طبق توصیه‌هایی که به شرح زیر اعلام می‌گردد اقدامات لازم در سطح دامداری‌های کشور صورت گیرد:

  1. تجهیزات حرارتی لازم برای بالابردن دمای بدن دام در محل نگهداری تأمین شود
  2. با توجه به احتمال یخ‌زدگی آب،‌ ضروری است آب آشامیدنی موردنیاز روزانه دام تأمین شود.
  3. در صورت استفاده از وسایل گرمایشی در محل نگهداری دام، دقت عمل لازم برای هدایت گازهای حاصل از احتراق وسایل گرمایشی به خارج از سالن صورت پذیرد.
  4. در ساعات گرم روز، احشام از جایگاه یا اصطبل خارج شوند و برای مدتی درب جایگاه باز بماند تا گازهای محبوس شده خارج و هوای تازه وارد شود.
  5. در فصل سرما از داروهای پادکرمی (ضدانگل) ریوی برای دام استفاده شود.
  6. حفظ گرمای لازم برای تأمین دمای بدن بره‌های تازه به دنیا آمده ضروری است.
  7. علائم شروع سرمازدگی شامل سرد شدن یا یخ زدگی انتهای گوش و اندام‌ حرکتی، بی‌حالی، خمودگی و کاهش سرعت تنفس است؛ در صورت مشاهده شروع این علائم، فوراً نسبت به تنظیم دمای محل نگهداری دام اقدام شود.
  8. لازم است، دامی که هر گونه علائم بیماری مانند سرفه، عطسه، آبریزش و تورم سر و صورت دارد از گله جدا شده و در محل دیگری قرنطینه شود.
  9. در فصل سرد تغذیه دام با علوفه پر انرژی و دارای قند مانند تفاله چغندر، تفاله مرکبات و ملاس مفید است و به‌دنبال آن می‌توان از کنسانتره یا غلاتی مانند جو استفاده کرد.
  10. آب و هوای سرد مانع رشد دام‌های نوزاد می‌شود. در چنین شرایطی باید جیره پر انرژی برای دام تهیه شود.
  11. در فصل سرد استفاده از بستر مناسب در جایگاه نگهداری دام و تعویض به‌موقع آن از اهمیت بیشتری برخوردار است.
  12. بره‌ها و گوساله‌های تازه متولد شده در این فصل باید بلافاصله خشک و با شیر گرم تغذیه شوند.


منبع: سازمان دامپزشکی کشور