در این مقاله قرار است برای شما تقسیم بندی جدیدی از انواع شیر موجود در بازار ارائه دهیم که تا بحال درموردش نشنیدید یا کمتر شنیدید.
شیر A1 چه شیری است؟
همه ما درمورد عدم تحمل شیر یا عدم تحمل لاکتوز شنیدهایم ولی ماجرا فقط به اینجا ختم نمیشود. یکی از اجزای شیر پروتئینی به نام کازئین است که قابلیت هضم پذیری آن در جوامع انسانی پایین بوده و یکی از متهمان عدم رغبت برخی مردم به مصرف روزانه شیر میباشد. بتا-کازئین A1 که یکی از انواع این پروتئین میباشد در شیرهای تجاریای که به طور روزمره با آنها برخورد داریم یافت میشود. شیری که محتوای بتا-کازئین A1 آن بیشتر از بقیه انواع این پروتئین باشد را شیر A1 مینامیم. تحقیقات نشان داده این شیر بیشتر در نژادهای برخاسته از شمال اروپا که در جهان گستردگی فراوانی دارند وجود دارد. نژادهایی مثل هلشتاین، فریزین و شورتهورن بریتانیایی (British Shorthorn)
هضم شیر A1 برای کسانی که به لبنیات حساسیت دارند ممکن است دشوار باشد.
شیر A2 چه شیری است؟
این شیر که غالباً حاوی بتا-کازئین A2 میباشد دیده شده حتی در افرادی که به خوردن شیر A1 حساسیت نشان میدهند بهتر هضم میشود. حتی در مطالعهای دیده شده شیری که ترکیبی از هر دو پروتئین را دارد در همه افراد مشکلات گوارشی ایجاد کرده و وقتی این آزمایش را با خوردن شیری که تنها پروتئین A2 دارد تکرار کردند هیچکدام مشکل گوارشی نداشتند!
شیر A2 بیشتر در نژادهای برخاسته از جزایر مانس و جنوب فرانسه مانند گرنزی و جرسی دوشیده شده است.
شیر A2 چگونه بهدست میآید؟
جالب است بدانید که این شیر را نمیتوان به سادگی در بازار یافت. بخصوص در کشور ما که رغبت بالایی به مصرف شیر نیست و سرانه مصرف آن از متوسط جهانی بسیار پایین تر است. اما این شیر فقط در گاوهایی تولید میشود که از نظر ژنتیکی صفت تولید بتا-کازئین A2 را به شکل اتوزومی غالب دارند و هیچ راهکار سادهتری برای داشتن شیر A2 نیست.
شرکتهایی در جهان این شیر را در قفسههای سوپرمارکتی عرضه کردند و این شرکتها به شکل روزافزون در حال گسترش هستند.
نمونههایی را در زیر میبینیم:
شرکت a2milch در آلمان
شرکت a2milk نیوزیلند
آیا شیر A2 کیفیت بیشتری نسبت به شیر A1 دارد؟
هنوز این مسئله نیاز به پژوهش بیشتر دارد اما میدانیم که هر چقدر التهاب در بدن کمتر باشد ارگانها به فعالیت روزانه خود بهتر رسیدگی میکنند و از این جهت شیر A1 با تولید التهاب گوارشی نسبت به شیر A2 کیفیت پایین تری دارد اما از منظر تغذیهای تفاوتی بین این دو شیر نیست چراکه فقط نوع پروتئین آنها تفاوت دارد اما مقدار آن در هر دو عددی یکسان خواهد بود.
منبع: تحریریه وهمن
دیدگاه خود را بنویسید